Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sammeli Juntunen evoluutiokritiikistä: ”Jotenkin hävettää Suomen teologien puolesta!”

 

Savonlinna-Säämingin kirkkoherra Sammeli Juntunen sekä biokemisti Jussi Tuusa kommentoivat tunnetun evoluutiokriitikon, professori Matti Leisolan tuoretta kirjaa verkkolehti Areiopagissa julkaistuissa arvioissaan. Juntusen mukaan kirkon pitäisi olla kiinnostuneempi Leisolan edustamasta kritiikistä.

Kirkkoherra ja ekumeniikan dosentti Juntunen kertoo arviossa mielipiteensä siitä, kuinka lepsua ajattelutyötä kirkossa on harrastettu luomisen teologian osalta. Hänen mukaansa kirja muun muassa osoittaa ”masentavalla tavalla”, kuinka Leisolan kaltainen kritiikki on ohitettu ainakin 1980-2000-luvuilla.

– Minun täytyy sanoa, että ymmärrän Leisolaa, Juntunen sanoo.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Juntunen ei toisaalta säästä Leisolaa kritiikiltä luomisteologisen näkemyksen suhteen, jossa hän katsoo eroavansa tästä, mutta Juntusen mukaan on kirkolta silti ”täyttä hulluutta” boikotoida Leisolan edustamaa luonnontieteen ja luomisuskon välisen suhteen pohdintaa.

– Jotenkin hävettää Suomen teologien puolesta! Eikö kirkon traditioon kuulu vahvana ajatus siitä, että Jumalan olemassaolo on mahdollista ainakin hämärästi aavistaa luomakuntaa tarkkailemalla luonnollisen ihmisjärjen valossa, Juntunen peräänkuuluttaa.

Juntusen mukaan viime vuosikymmeninä on tapahtunut esimerkiksi uskonnonfilosofiassa kehitystä, jonka ansiosta ”luonnollinen teologia tuntuu järkevämmältä kuin moneen sataan vuoteen”, ja katolinen ja reformoitu kirkko ovat ottaneet tämän todesta.

– Luterilainen kirkko ei ole. Ei ainakaan Suomessa, kirjoittaa Juntunen.

Toinen Leisolan kirjan arvioija, biokemisti Jussi Tuusa ei teistisen evoluution edustajana allekirjoita Leisolan kirjan evoluutiokritiikkiä ja perustelee kantaansa esimerkillä pseudogeeneistä, joiden hän katsoo aiheuttavan haasteen älykkään suunnittelun hypoteesille.

Toisaalta Tuusan mukaan Leisolan saama vastustus uransa aikana on ollut irrationaalista silloin, kun rationaalisuutta puolustavat tahot ovat kieltäytyneet dialogista vaikuttimenaan pelko leimautumisesta hörhöksi pelkän dialogiin antautumisen perusteella.

– Lukijalle kohdistettu haaste tarkastella kriittiisesti omaa maailmankuvaansa on kaikin puolin tervetullut ja kannustettava, Tuusa sanoo.

Tuusan mukaan Leisola ja älykkään suunnitelman teoria eivät ole uhka tieteelle, sillä jos Leisolan käsitys osoittautuu oikeaksi, se tapahtuu tieteen toimesta, eikä esimerkiksi oikeussaleissa käräjöimällä.

– On nuorten aliarvioimista, jos avoimia kysymyksiä ja tieteelle ominaista kyseenalaistamista ei sallita, aineenopettajaksi juuri valmistunut Tuusa painottaa.

KORJAUS 30.4. KLO 11:18: Virkettä ”Toisaalta Tuusan mukaan…” tarkennettu.

Lue molemmat arviot Areiopagin sivuilta.

Lue myös: ”Sammeli Juntunen kirkolliskokouksessa: Kirkon pitäisi harjoittaa apologiaa”